19mai
Platos típicos de pobos galegos que debes coñecer

Platos típicos de pobos galegos que debes coñecer

Se aínda non visitaches Galicia, e o que é máis importante, non tiveches ocasión de gozar da nosa completa cultura de tapas, o encanto das nosas cociñas, bares e furanchos ou a maxia das nosas ancestrais receitas, deberías preparar o teu padal para unha festa de fogos artificiais. 

A comida galega é inseparable das nosas xentes, da xeografía e as paisaxes, das tradicións e os refráns, da retranca e da cultura popular, da alegría e dos viños, das familias e os grupos de amigos reunidos en romarías, festas gastronómicas e múltiples eventos. 

Neste artigo recuperamos algúns dos pratos máis comúns nos pobos galegos e que deberías coñecer -e sobre todo probar- cando pises o noso chan.

Deliciosos pratos e ingredientes da cociña galega que non che podes perder

Pementos de padrón:  Sérvense moi quentes e nunca hai que cortarlles o rabito! Son un dos aperitivos máis habituais de Galicia, ademais dun dos produtos máis prezados da terra, procedentes desta pequena localidade coruñesa que lles dá nome. A súa preparación é moi sinxela, xa que soamente hai que lavalos e secalos ben e fritilos durante un par de minutos con abundante aceite de oliva, agregando unicamente un bo puñado de sal para que estean deliciosos. Lembra que, como di o refrán, "uns pican e outros non". 

Polbo á feira: Sen dúbida, non te podes ir a Galicia sen probalo. Este manxar tan característico coñécese no resto de España como polbo á galega e está presente en toda aldea, pobo, reunión ou romaría das nosas terras. Primeiro é preciso abrandalo, cócese nun caldeiro de cobre -o tempo depende do seu peso- e sérvese en rodajas con aceite de oliva, un bo puñado de sal groso e pemento, en prato individual de madeira como manda a tradición.  

Lacón con grelos: Especialmente típico en enclaves como Lalín e asociado ao Entroido e as súas datas lindeiras, este prato é unha das estrelas da cociña galega por antonomasia. A súa preparación require touciño, chourizo, cachelos e, loxicamente, lacón e grelos -que tamén é habitual que sirvan de recheo para empanadas-. Durante o seu cocción emprégase graxa para conferirlle un sabor especial ao caldo. 

Lamprea: Un dos produtos do mar máis exquisitos, aínda que se trata de peixe cuxa limpeza non é fácil. De exquisito sabor, garda certo parecido coa anguía. Tradicionalmente adóitase cociñar á cazola e acompañarse de pan frito e arroz branco. 

Androlla: Xunto con outros habituais como o chourizo, é un dos embutidos máis destacados de Galicia, especialmente das provincias de Lugo e Ourense. O seu contido procede da costela e as peles do despezamento do porco, anacos magros de carnes salgadas e adobadas con pemento picante, pemento doce e allo. Ao ser sometida a un afumado con leña de carballo durante dez días e secado outros vinte, dá como resultado un embutido afumado e curado exquisito, de sabor doce e picante ao mesmo tempo.